M Tu W Th F Sa Su
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Beszáoló lakossági egyeztetésről

2021.02.21. 13:28
BESZÁMOLÓ A "ZEBEGÉNY TELEPÜLÉS TURISZTIKAI CÉLÚ FEJLESZTÉSE" PROJEKT KAPCSÁN TARTOTT LAKOSSÁGI EGYEZTETÉSRŐL
2021. február 17-én a polgármesteri hivatalban került sor arra a személyes találkozóra, amelyet a Zebegényi Beszéljük Meg (továbbiakban ZBM) Facebook csoport képviselői kértek a polgármester asszonytól. A téma, a ”Zebegény település turisztikai célú fejlesztése” projekt kapcsán, a csoport által készített felmérés és petíció eredményeinek egyeztetése volt.
Az önkormányzat képviseletében Hutter Jánosné polgármester, dr. Bahil Emilné jegyző, Krebsz Gábor alpolgármester, Polgár László, Katona Zoltán és Fieszl Csaba képviselők fogadták a ZBM csoport részéről delegált Demjénné Gyöngy Juditot és dr. Böőr Katalint.
A megbeszélésen dr. Böőr Katalin, Krebsz Gábor, Katona Zoltán, Polgár Balázs és Polgár László kérésére részt vett, és az elhangzottakat jegyzőkönyv-szerűen, írásban összefoglalta Ungi Mariann.
DR. BÖŐR KATALIN elsőként megkérdezte Hutter Jánosné polgármestertől, hogy a képviselők megismerhetik-e a támogató okiratot. A polgármester asszony válaszában elmondta, hogy ezt a kérdést a mostani egyeztetés után fogja a képviselőkkel megbeszélni. Hozzátette, hogy az okiratot már többen próbálták kikérni a támogatótól, akinek eddig az volt az álláspontja, hogy a dokumentum nem adható ki. A képviselők is kizárólag csak betekintésre, azaz átolvasásra kaphatják meg.
KATALIN rákérdezett az önkormányzati kérdőívek eredményeire, tekintettel elsősorban az átfedésekre, és hogy látható-e belőlük a lakosság véleménye.
HUTTER JÁNOSNÉ ILDIKÓ elmondta, hogy az általuk készített összesítés megjelent, és megtekinthető az önkormányzati honlapon és Facebook oldalon. Felvetette, hogy jobb lett volna, ha a ZBM kérdőív nem különálló anyagként, hanem az önkormányzati kérdőív kiegészítéseként jelent volna meg. Elmondta: a két kérdőív kérdéseiben és válaszaiban is nyolcvan százalékos fedést mutat.
KATALIN hozzátette, hogy szívesen segítettek volna, ha még az önkormányzati kérdőív megjelenése előtt kaptak volna ilyen felkérést.
A petícióra áttérve elmondta, hogy a közzétett tervekkel kapcsolatosan sokakban aggály merült fel, sokan küldtek e-mailt az önkormányzatnak, jeleztek a nyilvános oldalakon ezen aggályok miatt. Végül ezek a fenntartások fogalmazódtak meg a petícióban, amelyet 192 ember írt alá. A kérdőíveket 146-an töltötték ki, tehát körülbelül 200-220 ember nyilvánított véleményt, és összesen 281 észrevétel érkezett a ZBM kérdőív és a petíció kapcsán. Az egyik legnagyobb aggály a megvalósuló beruházások fenntarthatósága. Kérte, hogy a számítást, amely erre a fenntarthatóságra készül, az önkormányzat tegye közzé, mivel a lakosság döntő többségét érdekli.
Az aláírók másik aggálya, hogy a mennyiségi és nem a minőségi turizmust támogatják a projekt jelenleg ismert elemei, a harmadik pedig a közlekedés, amely már a mai napon is megoldatlan, a nyári időszakban pedig tarthatatlan. A mostani fejlesztés turistaáradatot generál, a tervekben nem szerepel megoldás a közlekedés problémáira. Ezek megoldására kellene egy külön tanulmány, egy külön szakértői csoport. A lakosság konkrét elképzeléseket szeretne látni a fenntarthatóság és a közlekedés témájában a közeljövőben.
ILDIKÓ válaszában kifejtette, hogy részletes megvalósíthatósági tanulmány (RMT) készül a tervezéssel párhuzamosan, ebben lesz a fenntarthatóság részletezve. A vázlattervek elkészülte után lakossági fórumot fognak tartani. A mennyiségi kontra minőségi turizmust érintve hozzátette, hogy a jelenlegi fejlesztések, felújítások nem a mennyiségi turizmust generálják. A közlekedésre áttérve elmondta, hogy a jelenlegi projekten dolgozik közlekedéstervező, hiszen számos utat és teret is érint a fejlesztés, még ha csak kimondottan a központra vonatkozik is. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) is a kezdetektől fogva egyetért abban, hogy a településközpontot, amennyire csak lehet, mentesíteni kell az autóforgalomtól. A részleteket a közlekedéstervezők fogják kidolgozni.
DEMJÉNNÉ GYÖNGY JUDIT ismertette, hogy a ZBM kérdőív a publikus tervekre és az önkormányzati kérdőívből hiányzó elemekre vonatkozóan tett fel kérdéseket. Hozzátette, hogy a jövőben szívesen vesznek részt olyan közös munkában, amely kérdéseket tesz fel a lakosságnak.
A felmérésben foglalkoztak a látogatóközpont, a főtér a Koperniczky-ház, a szolgáltatóház és az emlékmű fejlesztési témáival. Az eredményekből kiderült, hogy a lakosság összességében támogatja a fejlesztést. A közvélemény a kockakőhöz nagyon ragaszkodik, a zöldterületek megtartását, bővítését, a Koperniczky-ház teljes felújítását, a szerpentin és a Kálvária utca rendbetételét nagyon pártolja. A legnagyobb ellenérzést a Koperniczky-házban és a látogatóközpontban kialakítandó szálláshelyek, és a gasztropince kérdése váltotta ki. A vélemények megoszlanak az állandó színpad, a piac, és a hétvégi orvosi ügyelet szükségességét illetően. A válaszok kitértek a közlekedés, a parkolás, az úthálózat és a csapadékvíz-elvezetés kérdéseire is.
A fő kérdés, hogy mekkora mozgástér van még a tervezési programban, mennyire változtathatók az ellenérzést kiváltó részek, melyek a kötelező elemek, és indikátorok, amelyektől nem lehet eltérni. Ezért is szeretnék megismerni a támogatási szerződést.
Judit nem találta az önkormányzati kérdőívek összesítését az önkormányzati honlapon, vagy Facebook oldalon.
ILDIKÓ: Átküldöm Juditnak ezt a linket.
JUDIT rákérdezett az önkormányzat honlapján található menetrendre is, amelyben most január, februárra van kitűzve a tervezési program módosítása, és arra, hogy ennek a pontnak a keretében lehet-e most változtatni.
DR. BAHIL EMILNÉ, MARIKA kiemelte: ez nem egy sima, hanem egy turisztikai fejlesztés, ezért ebbe például a Koperniczky-ház teljes felújítása nem fér bele.
ILDIKÓ elmondta, mindenkinek tisztában kell lennie azzal is, hogy az elképzeléseknek két tényező szab gátat: az egyik a bruttó 900 milliós költségkeret, a másik a határidő. Az elmúlt három évben többször terveztek több mást is, de ezzel a lehetőséggel kell számolni.
Nagyon szépen megköszönte a felajánlást a közös munkára, mert ez az önkormányzatnak is nagy segítség lenne.
Elmondta, hogy a tervezői programban szereplő indikátoroknak kell megvalósulnia. Hogy szálláshely esetén például ez pontosan hány darabot fog jelenteni, az a későbbiekben fog kiderülni. Az MTÜ további turisztikai attrakciókat kért még, ilyen lesz például a nemzetiségi tér a Koperniczky-házban. Miután ez egy egyedi támogatás, a végső döntést a támogató fogja meghozni arról, hogy mi valósul meg. A tervezőnek és a projektmenedzsernek figyelembe kell venni a lakossági véleményeket is a kereteken belül.
Az olaszlépcső nem egy széles sztráda, vagy márványlépcső lesz mondta, de megvalósulásával megoldódik a vízelvezetés is azon a területen.
A főtér újraburkolásában benne van a csapadékvíz-elvezetés megoldása is, sőt ebben az ügyben megkeresték a közszolgáltatókat is, hogy részt tudnak-e venni ebben a felújításban. A közszolgáltatók a vázlattervek ismeretében fognak majd erről nyilatkozni.
Az állandó színpad nem egy nagyméretű színpad lenne, hanem egy olyan helyszín, ahol például egy esküvőjét tartó párt, vagy egy szereplő gyerekcsoportot térben ki lehet emelni. Ezt fele-fele arányban támogatták az önkormányzati kérdőív kitöltői.
A tervben szereplő piac és turistapihenő inkább a turistapihenő funkciót fogja betölteni. Orvosi ügyelet sajnos nem lehet.
A gasztropince egy lakossági ötlet volt. Ide nem terveznek folyamatos konyhai ellátást, hanem helyi bortermelőket, sajtkészítőket hívnák bemutatóra, és egy közösségi hely lenne a helyi fiatalok számára.
A közlekedés, parkolás, úthálózat javítása nem fér bele a turisztikai fejlesztésbe, kötelező elem viszont a Hősök Emlékműve megközelítésének a javítása, így tudott bekerülni a Kálvária utca.
A parkolási probléma a Dunakanyar többi települését is érinti, közösen keresik rá megoldást. A parkolási rend kidolgozására mindenképpen szakembert kell megbízni. Ami a mozgásteret illeti: reális, indokolt, vagy vis major esetben a támogatói okirat módosítását lehet kérni, de bizonytalan, hogy a támogató jóváhagyja-e, vagy sem a változtatást. A lakossági véleményeket eddig is kérték, és ezután is kérni fogják, és amit lehet érvényesíteni fognak belőle.
JUDIT megkérdezte, hogy az önkormányzat tervezi-e a támogatási szerződés január-februárban esedékes módosítását a menetrend szerint.
ILDIKÓ elmondta, hogy per pillanat még a vázlattervek sincsenek készen, így még nem tudunk lépni. A támogatói okirat kiköti, hogy a tervezői program a meghatározó a változtatásnál. Kérdés, hogy az ellenérzést kiváltó szálláshely, vagy gasztropince helyett milyen más turisztikai funkciót tudnak beilleszteni, de addig az eredeti elképzelés a mérvadó.
JUDIT: Ha a tervvázlat és a részletes megvalósíthatósági tanulmány elkészül, lesz egy lakossági fórum. Ez még februárban lesz?
ILDIKÓ: Első a vázlattervek leadása, utána, de elvben a közel jövőben, fogunk egyeztetni a lakossággal.
JUDIT megkérdezte, hogy a projektvezető mikor lép színre, mikor fog egyeztetni a lakossággal.
ILDIKÓ elmondta, hogy a projektvezető folyamatosan dolgozik, megkapta az összes anyagot a ZBM-től és az önkormányzattól is. A projektvezető tartja a kapcsolatot a Kisfaludyval, ő készíti a mérföldköveket és a részletes megvalósíthatósági tanulmányt, mindenkivel kapcsolatban van, aki most dolgozik a projekten.
JUDIT: A tervező által tartott informális fórumon szó esett a parkolásról is. Van-e olyan publikus fórum, ahol a lakosság tájékozódni tud ebben a kérdésben? Verőcén a polgármester beszámolt arról, hogy két nagy parkolót építenek a váci és a kismarosi oldalon.
ILDIKÓ: Nemcsak Verőcén, de Esztergomban is nagy parkolókat terveznek, hogy a hajóra szállók ott tegyék le a kocsit. Sajnos Zebegényben nincs olyan terület, ahol egy nagyobb parkoló kialakítható. Elmondta, a központba semmiképpen nem terveznek parkolót. 2011-es tervek alapján évek óta próbálják elérni a P+R parkolók kialakítását a MÁV-nál. Tavaly végre felmérték a terepet, a MÁV mind a két oldalon gépkocsi és kerékpár parkolót is fog építeni. Ezeknek már 2020-ban készen kellett volna lennie, de a COVID miatt leállt a beruházás.
KATALIN: Ez nagyon jó hír! Miért nem mondjátok? Ez a problémák döntő többségét megoldja.
ILDIKÓ: Kapcsolatban vagyunk a MÁV-val, reméljük, hogy hamarosan nekifognak. Az óvoda előtti területet is szerettük volna parkolóvá alakítani, de az MÁV védterület, ezért nem lehet. A MÁV feladata az állomás akadálymentesítése is, ez is tervben van.
JUDIT: Az részletes megvalósíthatósági tanulmány (RMT) publikus lesz?
ILDIKÓ: A tervek és az RMT is nyilvánosak lesznek.
Elmondta, hogy kevés szó esik a Hősök Emlékművéről, pedig nagyon fontos eleme a mostani fejlesztésnek. Az előkészítő anyagok mind az Integrált Településfejlesztési Stratégia alapján készültek el, magyarán nem akartak olyan fejlesztést, amely megváltoztatná a településképet, és amelyek még nagyobb vonzerőt jelentenek. Nemcsak a pénzügyi, de a természeti fenntarthatóságra is törekedtek. Az emlékmű sajnos nagyon rossz állapotban van, fel kell újítani, a zöldterületeken arborétum jellegű kialakítás lesz, és a kilátó is felújításra kerül.
JUDIT: A lakosság jó szakértői állománya hogyan tudja segíteni az önkormányzatot ebben a nagy projektben?
ILDIKÓ: A veszélyhelyzetben csak informálisan, mert ilyenkor se testületi, se más hivatalosan összehívott ülés nem tartható. A lakossági szakértők majd bekapcsolódhatnak a településfejlesztési bizottság munkájába.
KATONA ZOLTÁN: Mi volt a lakosság véleménye a szolgáltatóház kérdésében?
KREBSZ GÁBOR: Bontás, vagy nem bontás?
KATALIN: Ez a kérdőív készítésénél még fel sem merült, csak a Petőfi tér felőli homlokzat felújítás. Mi itt csak a piacra kérdeztünk rá.
KATALIN: A Kisfaludy 2030 2020. március 2-án kiadott anyagában (lásd: https://kisfaludyprogram.hu/.../altalanos.../atf_2020_1.pdf ) az szerepel, hogy a támogató a kedvezményezett kezdeményezésére a támogatási okiratot módosítja - és nem módosíthatja -, ha a kérelem megalapozott, ha meg lett vizsgálva és el lett fogadva. A kérelmet indokolással, csatolt dokumentumokkal kell megküldeni. Ez tehát egy nyitott lehetőség. Továbbá az okiratot nem kell módosítani, ha a késedelem három hónapon belül van, vagy ha a műszaki, szakmai tartalom megváltoztatása olyan jellegű, mely tartalma azonos értékű, vagy kedvezőbb lesz.
ILDIKÓ: Igen, ha a változtatás indokolt és észszerű, akkor be lehet nyújtani.
KATALIN: Először nekünk magunknak kell meggyőződnünk arról, hogy mi az indokolt és mi nem. Ez a dokumentum kimondja, hogy az ajtó nyitva van, bármikor bármilyen módosításra lehetőség van - nyilván a bruttó 900 milliós kereten belül. Ha úgy döntünk nem kell gasztropince, nem kell sétány, nem kell piac stb, akkor az így felszabaduló összeg átcsoportosítható máshová.
Az önkormányzatnak van egy mobil színpada, ezért nem érthető, miért kell állandó színpad, nem beszélve annak a karbantartásról.
A gasztropince helyszíne vizes, de építészetileg érdekes terület, lakossági javaslat, hogy lehetne kőtár, vagy Málenkij robot emlékhely, mert ezeknek sokkal alkalmasabb.
A MÁV-os P+R parkolóknak nagyon örül, így talán nem lesz zsúfoltság a főtéren.
MARIKA: Sajnos mi a MÁV beruházásra nem tudunk ígéretet tenni.
KREBSZ GÁBOR: Ez ráadásul öt-hat éve húzódik.
ILDIKÓ: Megkeresem a MÁV-ot, és megkérem őket, hogy mondják meg most, hogy mikor lesznek kész ezek a parkolók.
KATALIN: Nagyon kérem az önkormányzatot, hogy tízszer több nyilvánosságot adjon minden témának. Hasznos lenne kihirdetni a projekt teljes menetrendjét, a határidőket, minden fontos részletet. A lakosság is látná, hol tudna bekapcsolódni a munkába.
ILDIKÓ: Ennek nincs akadálya, mert a mérföldkövek meghatározásra kerültek. A projektmenedzser azt ígérte, hogy negyedévente beszámol a fejleményekről.
KATALIN: Ildikó tudsz-e arra határozott ígéretet tenni, hogy a lakosság többségének a projekttel kapcsolatos véleményét képviselni fogod?
ILDIKÓ: Igen, de csak a kötelező elemek, az indikátorok mellett, a vázlattervek ismeretében.
KATONA ZOLTÁN: Fontos, hogy a nem internetező lakosok, és az idősebb generáció véleménye is meghallgattasson. A gasztropince ötlete sokakat emlékeztet a valamikori Kulacs borozó pincéjére, ami egy jó hely volt, illeszkedhet Zebegény zegzugos hangulatához. A Koperniczky-ház teljes felújítása is fontos, ha lesz rá pénz.
KATALIN: A petíció egyik aláírója 86 éves, rengeteg idősebb is az interneten van. A Facebookot lehet szeretni, vagy utálni, de nem használni vétek.
FIESZL CSABA: Egy ilyen pályázatnál tervezni kell a nem várt tételekkel is. A kivitelezés során bármikor felmerülhet olyan költség, amellyel nem számoltunk. Ezek most még nem láthatók.
KATONA ZOLTÁN: Mindenképpen el kell kerülnünk, azt, ami például Esztergomban történt, hogy elfogyott a pénz, és azóta is ott áll egy félkész épület. Ha ilyen történne itt is, nem állunk meg a lakosság előtt.
KATALIN: Mi azt a 250 embert képviseljük, aki véleményt mondott, mert véleményt akart mondani. A többi ötszáznak vagy nem volt véleménye, vagy nem érdekli őket a téma. Lehet, hogy csak a végén fog kiabálni, amikor valami nem tetszik nekik.
KATONA ZOLTÁN: Zebegényiek voltak, akik véleményt mondtak?
KATALIN: Nekünk megvannak a petíciót aláírók adatai, még akkor is, ha nem tették publikussá: kb 60 százalékuk zebegényi lakos, a többieknek házuk van itt, itt nyaralnak, vagy évente több hetet itt töltenek, mindegyiküknek erős zebegényi kötődése van.
FIESZL CSABA: Ezeknek a véleményeknek a súlyát éreznünk kell. Kiderül belőlük, hogy a falu lakosságának egy részét komolyan érdekli, hogy mi fog történni. Nagyon sok jó ötletű ember van Zebegényben, fontos, hogy a véleményük eljusson hozzánk, hogy velük együtt tudjunk gondolkodni a projekt kapcsán.
JUDIT: A kérdőívet kifejezetten a ZBM tagjai között terjesztettük, illetve mi magunk kézbesítettünk ki kérdőívet 300 zebegényi címre. A most tervezett költségeket sok esetben alulbecsültnek találom, a tervezésnél figyelembe kell venni a COVID hatását is az építőiparban.
A kétórás megbeszélés végén a ZBM képviselői távoztak, az önkormányzat tagjai folytatták a tanácskozást.